1. syyskuuta 2015

Kore - tarina tuotteen takaa

Suunnitteluprosessi lähti liikkeelle yhteisesti valituista teemoista joita olivat muun muassa keveys, ilmavuus, arktinen muotoilu ja tarvelähtöisyys. Oma tavoitteeni oli luoda selkeää ja pelkistettyä sekä käyttää mahdollisimman vähän materiaalia. Halusin tuotteeni olevan toimiva ja esteettisesti mielenkiintoinen. Yhteisesti sovitut kriteerit täyttävistä tuoteideoistani valikoitui idea aikuisille suunnatusta lepopaikasta, jossa olisi hyvä istua ja joka mahdollistaisi liikkeen. Istumisesta on muodostunut terveydelle uhka, staattinen istuma-asento lyhentää tutkitusti elinikää ja heikentää terveyttä. Keinuva liike taas rentouttaa, kehittää tasapainoa, aktivoi aivotoimintaa ja keskivartaloa. Ajattelin tuotteessani yhdistää liikkeen ja miellyttävyyden istumiseen sekä luoda sisustuksellisen terveystuolin.   
Kuva 1. Idea, prosessointia ja ensimmäinen proto


Alkuperäinen tuoteidea oli ikäänkuin kaksoiskuperalla alustalla oleva riippumatto, josta olen monen variaation kautta päätynyt lopulliseen muotoon ja ilmeeseen. Lopullinen rungon muoto löytyi rehellisesti intuitiolla. Olin piirtänyt käsin ja koneella, mutta riittävän hyvää ideaa ei tuntunut löytyvän, kunnes otin nipun erilaisia rautalankoja ja istuin alas. Aikani väänneltyäni runko oli käsissäni. Rungon muodon löydyttyä oli seuraava vaihe valmistaa prototyyppi 1:1 koossa pienoismallin kanssa, jotta nähtäisiin toimiiko muoto todellisuudessa. Proton toteuttivat mieheni Ilkka Tuomaala ja hänen työkaverinsa Kauko Pinola ja Juhani Kaarela 12mm vahvuisesta harjateräksestä antamieni mittojen mukaan. Aivan yksinkertaista se ei ollut ollut mutta entisten metallimiesten käsissä rauta taipui haluttuun muotoon. Protoa testattiin nopeiden kokeilujen avulla, ja mittoja tarkennettiin.  

Lopullisen rungon valmistuksen osalta sain yhteistyökumppanikseni Sytyke-Centre Oy:n Ylivieskasta. Materiaalina päädyttiin käyttämään huonekaluputkea. Lopullisen rungon valmistus osoittautui arvioitua haasteellisemmaksi mutta yhteistyökumppanini sitkeydellä runko valmistui. Maalauksen toteutti Lapin ammattiopiston automaalausosasto ammattitaidolla.

Rungon muoto mahdollisti istuinosan toteutuksen lukuisilla eri tavoilla. Itseäni viehätti ajatus käyttää joustavaa materiaalia, jolloin se mukautuisi jokaisen käyttäjän muotoon  ja tuolin ilme eläisi. Tutustuin materiaaleihin  ja testasin eri vaihtoehtoja  ja tekniikoita, joilla istuinosa olisi mahdollista toteuttaa niin että tuolissa olisi mukava istua ja ilme säilyisi keveänä. Eri materiaaleja etsiessä sain arvokasta tukea ja neuvontaa yhteistyökumppaniltani Verhoomoliike Ellinellilltä Ylivieskasta.  


materiaalia.jpg


Kuva 2. Materiaalitestauksia.

Rungon valmistuksessa ilmenneiden ongelmien vuoksi aikatauluni petti, ja messuilla julkaistavassa tuotekatalogissa kuvamateriaali on otettu harjateräksestä toteutetusta ensimmäisestä protosta, johon toteutin istuinosan joustavasta nyöristä punosmaisesti. Koska istuinmukavuus ei ollut täydellinen, jatkoin kehittelyä ja ideointia. Lopulta parhaimmaksi osoittautui eko-ontelokuteesta ja lattakuminauhasta virkattu verkko. Verkko pingotetaan runkoon ja tuoli on valmis käyttöön. Jotta istuinmukavuus olisi täydellinen lisäsin vielä nahasta valmistetun niskatyynyn, jonka korkeutta on mahdollista säätää. Istuinosa on irrotettava, mikä helpottaa kuljetusta ja puhdistusta.  

Kore_leikattu.jpg                     mun paikka.JPG

Kuva 3. Kore katalogissa. Kuva 4.  Koren lopullinen muoto. “Mun paikka”,      
   sanoo Isla 2-vuotta.

Nimeksi lepotuolille valikoitui yhteistyöllä Kore viittaamaan keskivartaloa aktivoivaan liikkeeseen. Tutkiessani mitä Kore merkitsee löytyi yhteys antiikin kreikan tarustoon, jossa kore tarkoitti suoraryhtistä verhottua naista, vastaava mieshahmoa kutstuttiin nimellä kuros.  Työnimeksi tuolille on muotoutunut spontaanisti ystävien suusta Häkkyrä heidän puhutellessaan ja testatessaan tuotetta kotonamme. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja erityisen mielissäni olen sen aikaansaamasta kiinnostuksesta. Kuten henkilöesittelyssä kerroin, olen aiemmalta ammatiltani työfysioterapeutti. Taustani näkyy selkeästi myös Koren syntyvaiheissa ja lopputuloksessa. Myös harrastuneisuuteni ompelun ja käsitöiden parissa on arvattavissa lopullisesta ulkoasusta. 

Kore on inhimillinen ja aktiivinen tuote. Projektin onnistumisesta kuuluu iso kiitos yllämainituille yhteistyökummpaneilleni, perheelleni sekä kaikille Habitare-projektissa mukana oleville henkilöille Lapin yliopistosta.  

1 kommentti:

  1. Miksi tässä viitataan arktiseen muotoiluun, jota ei ole olemassa!

    VastaaPoista